Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Styva skoinlägg gav bäst smärtlindring

Fötter med gult nagellack vilar på en sandfärgad filt. Foto.

Ny australiensisk studie: Styva skoinlägg har visat sig minska smärta mer än vanliga skoinlägg vid artros i stortåns grundled.

Det är ganska vanligt med artrosbesvär i stortåns grundled (så kallad hallux rigidus) hos personer över 50 år. Att ha artros i stortån skapar ofta stelhet och svullnad i tån och det kan göra ont när tån belastas, till exempel när man går. 

I en nyligen publicerad australiensisk studie, jämförde forskarna effekten av behandling med ett styvt skoinlägg som var gjort av kolfiber, med ett ”vanligt” skoinlägg som var mjukt. Det "vanliga" skoinlägget som ej gav särskilt mycket stöd motsvarade placebon i studien (det vill säga "låtsasbehandlingen").

Av de 100 studiedeltagarna var det slumpen som avgjorde vilket av de två skoinlägg varje studiedeltagare fick testa. Deltagarna fick ingen vidare information om vilket skoinlägg var det ”verksamma”.

Vid uppföljningen efter 12 veckor rapporterade båda grupperna i genomsnitt minskad smärta i stortån, men gruppen som fick det styva inlägget rapporterade mer smärtlindring än gruppen som testat det vanliga inlägget.

Forskarna drog därmed slutsatsen att ett skoinlägg som gör skon styvare kan ge god smärtlindring vid artros i stortåns grundled.

Se mer om studien här (på engelska).