Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Myter om artros

Det finns många missuppfattningar om artros. Nedan avslöjas fyra av de vanligaste myterna om ledsjukdomen.

myter

Myt 1: Artros är en sjukdom som endast drabbar äldre

Nej, risken för artros stiger visserligen med åldern men man kan drabbas av sjukdomen även som ung vuxen. Artros i ung ålder beror i de flesta fall på en tidigare ledskada.

Myt 2: Artros är en förslitningsskada och träning sliter på lederna

Nej, artros beror i regel på en mängd olika orsaker så som ärftliga faktorer och ålder, men även övervikt, tidigare ledskada och belastning i till exempel yrket spelar roll. Det är viktigt att motionera och träna sina leder och muskler för att leden ska må bra. Lång tid av stillasittande mår lederna ofta inte bra av.

Myt 3: Om det gör ont när man tränar så ska man låta bli

Det är både normalt och acceptabelt att det kan göra lite ont när man tränar. Däremot om smärtan inte har gått tillbaka till sitt normaltillstånd inom 24 timmar, bör man anpassa träningen till nästa gång. En fysioterapeut kan hjälpa till med skräddarsydda övningar.

Myt 4: Alla som drabbas av artros måste vid något tillfälle opereras

Nej, det är endast cirka 10% av alla med artros som någon gång under sin livstid måste opereras. De allra flesta klarar sig bra genom hela livet utan operation.