Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsstudie: SHIELD

Har du friska knän och vill bidra till artrosforskning?

Vi söker personer mellan 18-35 år utan tidigare allvarlig skada och/eller operation i rygg eller nedre extremiteten. Har du implantat av metall i kroppen kan det vara ett hinder för MR, liksom graviditet.

Vid en skada på det främre korsbandet är risken stor att drabbas av knäledsartros tidigt i livet. Det finns begränsad kunskap om hur tidigt i förloppet artrosutvecklingen börjar, samt om musklerna kan skydda knät mot tidig utveckling av artros.

Därför genomför vi en studie där vi undersöker personer med en främre korsbandsrekonstruktion och följer dem över tid för att se hur utvecklingen av artros förändras samt om bättre muskelfunktion kan skydda knät genom att ”avlasta” leden. Vi behöver då jämföra med hur friska knän ser ut och söker nu försökspersoner utan knäskada som kan tänka sig att ställa upp på en magnetkameraundersökning.

Magnetkameraundersökningen sker dagtid i Malmö på sjukhusområdet. Det tar ca 1 h, varav 40 min liggandes i magnetkameran. För att följa utvecklingen även i friska knän så kommer du som deltagare att bli kontaktad efter 2 år för en uppföljning och förfrågan om att genomgå en ny magnetkameraundersökning.

För mer information om studien och intresseanmälan kontakta Jenny Nae på jenny [dot] almqvist_nae [at] med [dot] lu [dot] se (jenny[dot]almqvist_nae[at]med[dot]lu[dot]se)