Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hjälpmedel vid artros

Rörelsehjälpmedel, ADL-hjälpmedel och ergonomiska redskap kan underlätta vardagen för artrospatienter.

En rad olika hjälpmedel för personer med artros, bland annat ett grönt extra långt skohorn, en blommig hopfällbar käpp och en röd griptång ligger på ett gråbrunt träbord.

För personer som lider av knä-, höft- eller handartros kan det med tiden bli svårt att utföra vissa vardagssysslor och aktiviteter. Detta kan påverka livskvaliteten hos artrospatienter. Det finns en rad olika sorters rörelsehjälpmedel, ADL (aktiviteter i dagliga livet)-hjälpmedel och ergonomiska redskap som kan användas för att underlätta i vardagen. En arbetsterapeut eller en fysioterapeut kan både tipsa om passande hjälpmedel och redskap till hemmet eller arbetet och visa hur de används.

En del hjälpmedel är kostnadsfria och kan lånas ut av sjukvården på bestämd tid. Det är upp till en arbetsterapeut eller en fysioterapeut att bedöma om en patient har behov av att låna dessa kostnadsfria hjälpmedel. Om det inte blir aktuellt att låna eller om det man söker efter inte finns att låna, finns det flera butiker som säljer ett stort utbud av hjälpmedel och redskap.

Hjälpmedel för patienter med knä- och höftledsartros

En del personer med höft- eller knäartros upplever ibland att det blir svårt att gå på grund av smärtor. En stödkäpp eller en krycka kan då vara ett alternativ för att avlasta den smärtsamma leden men också för att förbättra balansen. Käppen eller kryckan ska hållas i handen på motsatta sidan av kroppen; det vill säga om artros föreligger i höger knä, ska käppen eller kryckan hållas i vänster hand. Idag går det att få tag på både hopfällbara käppar och kryckor som enkelt kan packas ner i väskan.  För personer som också lider av handartros finns det käppar som är speciellt ergonomiskt utformade för händerna. Om ens rörlighet är kraftigt nedsatt kan man behöva överväga att använda en rullator.

För personer med höftartros kan det vara smärtsamt att böja sig ordentligt vilket skapar problem vid bland annat sko- och strumppåtagning. Som hjälp finns det bl.a. extra-långa skohorn och strumppådragare som kan underlätta påtagning så att man undviker att böja sig för att nå fötterna. Det går till och med att köpa extra långa nagelklippare. En griptång för att plocka upp saker är ännu ett smart hjälpmedel i vardagen för att undvika böja höften.

Installation av handtag och toalettförhöjare i badrummet underlättar vid toalettbesök och kan vara till stor hjälp för patienter med svåra besvär vid knä- eller höftartros.

Hjälpmedel och ergonomiska redskap vid handartros

Vid artros i fingrar, tumbasen eller handleden kan det bli problematiskt att använda handen ordentligt.  Man kan ofta sakna styrka i handen och att öppna en burk eller pressa ut tandkräm från tandkrämstuben kan vara svårt. Vid artros i handleden kan det till exempel bli svårt att använda en kniv för att skära bröd eller hacka grönsaker.  Dessa vardagssysslor kan underlättas med hjälp av en rad olika små hjälpmedel som till exempel ergonomiskt utformade osthyvlar, brödknivar, bestick, burköppnare, mjölkpaketöppnare och saxar.

Andra hjälpmedel

En ortos är ett ortopediskt hjälpmedel som kan ge stöd och avlastning för en led och går att köpa till flera olika kroppsdelar. Det finns både mjuka och hårda ortroser att välja på. De hårda tenderar att vara individuellt tillverkade och måste ofta specialbeställas medan mjuka ortoser går att hitta i både hjälpmedelsbutiker eller på apotek.

För artros i stortån kan en rullsula ge ett bra stöd och för artros i andra delar av foten finns det både  stötdämpande skoinlägg och bandage som kan hjälpa till med tryckavlastning och stabilitet.

Observera!

Alla rörelsehjälpmedel bör justeras med hjälp av en arbetsterapeut eller en fysioterapeut för att säkerställa rätt inställning och korrekt användning.