Jonas Svensson
docent
Forskningsområde: Nya magnetkamerametoder för studier och tidig diagnos av artros.
Jag är sjukhusfysiker och arbetar i gränslandet mellan fysik/teknik och medicin. Mer specifikt sysslar vi med utveckling och implementering av nya diagnostiska bildmetoder baserade på magnetkamerateknik. Med magnetkameran kan man ta detaljerade skiktbilder av kroppen utan att använda joniserande strålning. Artros kan idag diagnostiseras först i ett relativt sent skede. Målet med vår metodutveckling är att använda magnetkameran för att studera förändringar i broskets sammansättning under det tidiga sjukdomsförloppet, dels för att öka vår allmänna kunskap om artros, men också för att kunna ge den enskilde patienten en diagnos i ett tidigare skede.
När väcktes intresset för att börja forska?
Jag har nog alltid haft ett nyfiket sinne och velat förstå hur saker och ting fungerar. Forskarvärlden verkade spännande och lockande. Under min grundutbildning till sjukhusfysiker blev jag särskilt fascinerad av alla möjligheter som finns att använda magnetkameran för att studera både kroppens anatomi och funktion. Efter att ha genomfört ett examensarbete inom området så öppnades en möjlighet att fortsätta som doktorand på forskarutbildningen, något jag inte ångrat att jag hoppade på.
Berätta om ett av dina pågående forskningsprojekt.
Vi har sedan några år tillbaka en speciell magnetkamera som är unik i Sverige. Den använder ett extremt starkt magnetfält vilket ger möjlighet till bilder med inte bara högre upplösning utan även till ny information om olika vävnader. Just nu arbetar vi med att optimera våra metoder för att utnyttja möjligheterna med denna kamera i artrosforskningen.
Vad hoppas du ska ske inom ditt forskningsområde?
Att vi lär oss förstå tillräckligt mycket om bakgrunden till artros för att kunna utveckla effektiva behandlingsmetoder och därmed förbättra livskvaliteten för den stora mängden människor som drabbas.
Vad anser du vara ditt största bidrag hittills till ditt forskningsområde?
De metoder vi har varit med och utvecklat har kommit till nytta i flera kliniska forskningsprojekt om artros. Att kunna bidra med effektiva verktyg som klinisk forskning kan använda för att öka vår förståelse för sjukdomen är väldigt belönande.
Läs mer om Jonas forskning i Lunds universitets forskningsportal
Det här gör jag helst på min fritid: Fritiden spenderar jag helst tillsammans med min familj i vår stuga i Blekinge skärgård. Där finns alltid något projekt att sätta hammaren i eller någon ny liten ö att upptäcka med båten. På vintern vill vi gärna komma iväg till snöfyllda berg för lite utförsåkning.
En bok eller en film jag kan rekommenderar: "Allt jag fått lära mig" av Tara Westover är en fascinerande självbiografi. Eftersom jag var i skolåldern på 80-talet är jag också barnsligt förtjust i serien "Stranger Things".
Det roligaste med mitt jobb är: Förutom att få arbeta med alla trevliga kollegor så är nog det roligaste att få ha ena foten i den kliniska vardagen och den andra i forskningen. Allra bäst är det om man lyckas kombinera de två och se resultat av forskning implementeras i kliniken.