Naturläkemedel vid artros
Glukosamin, strandnypon och gurkmeja är exempel på naturläkemedel som sägs kunna lindra artrossymptom.
Det finns en rad olika naturläkemedel och kosttillskott som marknadsförs att kunna lindra artrossymptom. Några exempel på de allra vanligaste är nyponpulver, gurkmeja, ingefära och grönläppad mussla. Dessa preparat väljs ibland som antiinflammatoriska alternativ till NSAID preparat av patienter som av hälsorelaterade skäl inte kan ta NSAID tabletter. Det finns dock idag inte tillräckligt vetenskapligt underlag som visar att något eller några av dessa preparat skulle ha bättre effekt på artrossymtom än placebo. Det utesluter dock inte att de kan vara effektiva. Naturläkemedel och kosttillskott är ingenting som rekommenderas av den offentliga sjukvården eftersom enligt svensk lag måste vård bygga på vetenskapliga bevis. Upplever man att preparatet lindrar ens artrosbesvär, kostnaden är acceptabel och det finns det relativt få allvarliga risker kan det finnas skäl att fortsätta använda det. Det är viktigt att man som patient utvärderar sig själv och sina symtom och fattar sina egna välgrundade beslut i dessa fall.
Glukosamin
Glukosamin produceras naturligt i kroppen och är ett ämne som bland annat hittas i ledbrosket och ledvätskan. Det har länge marknadsförts som kosttillskott för att lindra artrossmärtor samt öka rörlighet och blev godkänt som läkemedel av Läkemedelsverket 2002. Sedan dess har flera studier gjorts som har visat på att glukosamin i själva verket inte har någon effekt utöver placebo. Glukosamin ingår därför inte längre i högkostnadsskyddet och skrivs numera inte ut på recept av läkare. En mängd biverkningar har också registrerats sedan preparatet blev klassat som läkemedel såsom huvudvärk, hudutslag, buksmärtor och magont. Glukosamin går dock att köpa receptfritt på apotek och kan testas som alternativ behandling om man upplever att det hjälper eftersom det är relativt ofarligt. Eftersom glukosamin utvinns från skaldjur, bör det dock inte intas av personer med skaldjursallergi.
Grönläppad mussla (perna canaliculus)
Ur den nyzeeländska grönläppade musslan utvinns de långkedjiga omega-3 fettsyrorna DHA och EPA som anses ha antiinflammatoriska effekter liknande de som NSAID preparat ger. Man bör dock vara försiktig med detta kosttillskott om man är allergisk mot fisk, skaldjur eller blötdjur.
Strandnypon (rosa canina)
Nyponpulver från strandnypon tros ha antiinflammatoriska egenskaper som reducerar milda till måttliga artrossmärtor. Dock finns det idag för få och bristfälliga studier med nyponpulver för att kunna visa att det har effekt utöver placebo.
Gurkmeja (curcumin)
Curcumin som är det aktiva ämnet i kryddan gurkmeja, sägs ha liknande effekter på smärta som NSAID preparat på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper. Kunskapen är dock idag bristfällig och fler studier är nödvändiga för att utvärdera curcumins effekt på ledvärk och inflammation innan det kan rekommenderas som ett behandlingsalternativ.
Ingefära (zingiberis rhizoma)
Ingefära anses kunna lindra måttliga artrossymptom tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära är säkert att inta och medför inte några större hälsorisker men antalet studier för att visa att det reducerar smärta och inflammation utöver placebo är idag få och bristfälliga.
Djävulsklo (harpagophytum procumbens)
Djävulsklo är en sydafrikansk ört som tros ha anti-inflammatoriska och smärtstillande effekter. Örten har länge traditionellt använts som naturläkemedel mot ledvärk och kan köpas receptfritt på apotek och i hälsobutiker. Det saknas dock stora väl genomförda studier för att fastställa preparatets långsiktiga effektivitet och säkerhet.
Kollagen typ II
Kollagen är ett naturligt protein i kroppen som bland annat finns i brosk, hud, naglar och ben. Det finns flera typer av kollagen som agerar byggstenar i kroppen men det är kollagen typ II som i huvudsak förekommer i ledbrosket. Kollagentillskott har länge varit populärt som behandling för artros då det sägs vara broskbildande och broskskyddande. Dock finns det ingen evidens för att kollagentillskott tas upp av kroppen eller reparerar brosk. Det finns heller inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att kollagen skulle ha en bättre effekt än placebo på smärta och stelhet.