Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Symtom vid artros

Stelhet, smärta och svullnad i leden kan vara tecken på artros. Beroende på vilken led det är som drabbats, kan symtomen variera. Nedan listas de vanligaste symtomen för artros i olika leder.

En äldre man med grått hår, blåa byxor och beige jacka står upp med lätt böjning och håller i sitt knä. Mannen står på en grusväg med gräs på vardera sida av vägen.

Att känna sig stel och ha värk i en eller flera leder, speciellt efter belastning, kan vara symtom som tyder på att man drabbats av artros, speciellt om man har riskfaktorer för ledsjukdomen. Det är inte ovanligt att gå omkring med symtom under en lång tid innan man söker vård. Detta är en anledning till varför det finns ett stort mörkertal kring antalet personer som drabbats av artros. Genom att söka vård, få sin diagnos och behandla i tidiga skeden av sjukdomen, ökar chanserna att leva ett gott och aktivt liv med lindriga smärtor och god rörlighet i leden.

Nedan kan du läsa om vilka symtom eller tecken som kännetecknar artros i olika leder.  Dessa symtom behöver dock inte automatisk innebära att det är artros som föreligger, utan kan bero på andra orsaker. Andra reumatiska sjukdomar, skador eller tillfälliga överbelastningar vid träning kan uppvisa liknande symtom. Därför är det viktigt att rätt diagnos ställs av en fysioterapeut eller en läkare.

Knäartros

Knät känns stelt på morgonen och kan göra ont vid ansträngning. Det kan även bli något svullet speciellt efter belastning. Smärtan känns ofta på insidan eller framsidan av knät. Det kan bli svårare att gå i trappor, resa sig upp från sittande ställning och utföra rörelser och aktiviteter som involverar knäböj. Knät kan också i perioder knäppa och ”låsa” sig.

Höftartros

Höften känns stel och gör ont. Smärtan uppstår framförallt i ljumsken och sätet men kan stråla ned i låret och ända ned till knäet. Det gör främst ont vid och efter belastning och rörelse men det är också vanligt att smärta upplevs även i vilande tillstånd. Det kan vara svårt att utföra rörelser där man böjer eller roterar höftleden, till exempel att knyta skorna, sitta med benen i kors eller kliva i och ur bilen.

Handartros

Artros i händerna drabbar oftast fingrarnas ytterleder och tumbasen men fingrarnas mellanleder och handleden kan också utveckla artros. Ett vanligt symtom på artros i fingrarna är att fingrarna blir stela och knutor fyllda med ledvätska uppstår på ytterlederna och/eller mellanlederna. Tumbasartros kännetecknas av att tummen blir stel och gör ont. Handledsartros ger upphov till smärta och stelhet i handleden. Oavsett vilken del av handen som drabbats, brukar det bli svårt att greppa saker ordentligt på grund av smärta och nedsatt styrka i handen.

Fotartros

Eftersom foten har 33 leder kan man drabbas av artros på många olika ställen i foten. Det är dock vanligast att stortån drabbas.  Artros i stortån kallas på medicinskt språk för "hallux rigidus". Tån känns då stel, gör ont och det kan bli svårt att hitta skor som känns bekväma. En del drabbas också av artros i fotleden men det är ovanligare än i stortåns grundled. Allmänna symtom på artros i en led i foten är att det gör ont när man går eller springer och att foten svullnar upp.

Käkartros

Käken känns stel och det gör ont vid gapning. Skrapljud i käken kan också uppstå. Vid allvarlig käkledsartros kan man få stora gapningssvårigheter och svårigheter med att tugga mat. 

Axelartros

När artros drabbar axeln kan det bli svårt att lyfta saker eller göra vissa axelrörelser som att klä på sig en tröja. Axeln känns stel och smärta kan uppstå både vid belastning och vila. En molande värk i axeln är vanligt.

Ryggradsartros (rygg och nacke)

Ryggradsartros (också känt som spondylos) är ofta svårdiagnostiserat då ryggsmärtor är mycket vanliga och kan ha flera bakomliggande orsaker. Vid artros i ryggraden bryts brosket ned mellan kotorna. Ryggraden sträcker sig från svansen ända upp till huvudet vilket gör det fullt möjligt att utveckla artros i olika delar av ryggraden. Det är till exempel inte ovanligt att artrosen drabbar nacken eller ländryggen. Typiska symptom på ryggradsartros är molande smärtor, stelhet och trötthet.

AC-ledsartros

AC-leden är en liten led som sitter mellan nyckelbenet och skulderbladet. Symtomen vid artros i AC-leden liknar väldigt mycket symtomen som uppstår vid artros i axeln. Det är vanligt att man har smärtor i axeln när man har artros i AC-leden, speciellt när man lyfter på armen. Även nyckelbenet kan kännas ömt. Oftast gör det som ondast efter ansträngning. Däremot är vilovärk också relativt vanligt vid AC-ledsartros.