Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vanliga frågor om artros

Hur känner jag igen artros? Hur behandlar man artros? Måste jag opereras? Det är naturligt att flera frågor dyker upp i huvudet när man talar om och tänker på en av våra vanligaste folksjukdomar. Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna.

Vad kan vara tidiga tecken på att jag drabbats av artros?

Vad ska jag göra om jag misstänker artros?

Kan jag bota min artros?

Varför lider fler kvinnor än män av artros?

Kan jag drabbas av artros i mer än en led samtidigt?

Sliter jag på lederna om jag rör på mig för mycket?

Varför säger min läkare att jag måste börja träna?

Vad gör jag om det börjar göra ont när jag tränar?

Jag har blivit diagnostiserad med artros. Måste jag opereras?

Vad händer om jag inte opereras?

När allt brosk är borta, börjar benet också att brytas ned?

Kan jag använda TENS för att lindra min smärta vid artros?

Vad kan vara tidiga tecken på artros?

  • Smärta, stelhet eller obehagskänsla vid och efter belastning av leden
  • Svullnad runt leden
  • Nedsatt rörlighet av leden

Dessa symtom behöver dock inte innebära att du har artros, utan kan också bero på andra orsaker, som till exempel överträning eller inflammatorisk ledsjukdom. Tänk efter först om du ligger i riskzonen för artros. Är du över 45 år gammal? Är du överviktig? Finns det artros hos nära släktingar? Har du tidigare i livet råkat ut för en skada i den led du har besvär med? Har du belastat leden tungt under lång tid, till exempel yrkesmässigt? Om svaret är ja på en eller fler frågor kan kan det öka sannolikheten att det är artros du har.

Vad ska jag göra om jag misstänker artros?

Du bör kontakta din vårdcentral och berätta om dina symtom för att få tid för undersökning hos en läkare eller en fysioterapeut. Det går också att vända sig till en fysioterapeut direkt utan att gå via sin vårdcentral. Vid svårare symtom eller i de lägen där din husläkare eller fysioterapeut är osäker på diagnosen, kan du bli remitterad till en ortopedspecialist för bedömning. 

Kan jag bota min artros?

Tyvärr så går det i dagsläget inte att "bota" artros i biologisk mening så som man kan behandla en infektion eller tillfällig inflammation. Chansen är däremot stor att man kan lära sig leva ett aktivt och hälsosamt liv med sin artros. Den grundläggande behandlingen som rekommenderas till alla artrospatienter är att ta del av information om sjukdomen, viktnedgång (om nödvändigt), samt regelbunden fysisk aktivitet. En led behöver lagom med motion för att må bra och träning kan öka både rörlighet, styrka och även minska smärta i leden. De flesta personer med artros klarar sig väldigt bra i vardagen och fritiden utan ytterligare behandlingar än denna så kallade "grundbehandling".

Varför lider fler kvinnor än män av artros?

Det är fortfarande oklart varför fler kvinnor än män efter medelåldern drabbas av artros, men de hormonella förändringar som sker hos kvinnor vid övergångsåldern kan tänkas bidra. Det finns helt enkelt idag inget hundraprocentigt säkert svar på frågan.

Kan jag drabbas av artros i mer än en led samtidigt?

Ja det kan du. Det är inte helt ovanligt att man har problem med artros i till exempel knä, höft och fingrar samtidigt.

Sliter jag på lederna om jag rör på mig för mycket?

Som grundregel nej. Artros är inte den "förslitningsskada" som man en gång trodde. Tvärtom, i dagens samhälle är fysisk inaktivitet ett större problem då våra leder behöver en lagom mängd motion för att må bra. Det finns dock tillfällen eller situationer där man riskerar att överbelasta leden, och är man osäker på hur man ska träna bör man be en fysioterapeut eller en arbetsterapeut om hjälp.

Varför säger min läkare att jag måste börja träna?

Fysisk träning är en del av grundbehandlingen för artros. Vi rör oss ofta för lite i ett allt mer stillasittande samhälle. Både skelett och leder behöver belastning, annars blir de svaga och riskerar att inte tåla så mycket. Regelbunden fysisk träning gör bland annat så att musklerna stärks och ger leden bättre stabilitet. Det kan dock vara svårt att komma igång med att röra på sig när man har ont, men efterhand kan träning leda både till minskad smärta och ökad rörlighet i leden. Träning har visat sig ge liknande smärtlindring som flera typer av vanliga smärtstillande läkemedel. Detta tror man delvis beror på det kroppsegna hormonet endorfin som ofta utsöndras i samband med fysisk träning, vilket kan minska upplevelsen av smärta. Samtidigt kan fysisk träning (beroende på typ av träning) ha andra positiva effekter på bland annat det allmänna välbefinnandet, blodtryck, hjärta och lungor.

Vad gör jag om det börjar göra ont när jag tränar?

Det kan göra ont när du tränar och därför är det viktigt att var och en anpassar sin träning utefter förmåga. Det är lätt att bli avskräckt från att träna på grund av smärta, men så länge smärtan går tillbaka till sitt normaltillstånd inom 24 timmar så får det lov att göra ont. Om det gör mer ont efter 24 timmar än vad det gjorde innan man tränade, gäller det att vara mer försiktig nästa gång eller prova någon annan träningsform. En fysioterapeut kan hjälpa till att guida din träning så att du får bästa möjliga resultat av den.

Jag har artros. Måste jag opereras?

Nej, oftast inte. Det är endast en liten andel av alla artrospatienter som någon gång behöver opereras för sin artros. Vid knä- och höftartros opereras cirka endast 10% av alla drabbade med protes (ny konstgjord led). Det är i senare skeden av sjukdomen då man lider av dagliga smärtor och även värk vid vila, som man brukar överväga operation. Vid dessa stadier av sjukdomen brukar man ofta också se bland annat avsaknad av ledbrosk och benpålagringar kring leden på röntgenbilder.

Vad händer om jag inte opereras?

Det finns inget enkelt svar på frågan. Många klarar sig utmärkt utan operation med protes genom att anpassa sig till den smärta och funktion man har i den drabbade leden. Hos många patienter kan smärtan minska med tiden av sig själv, hos andra gör den inte det. När det är lämpligt att operera sig med protes beror på hur svåra symptom man har, om man själv tycker leden fungerar, och vilka förändringar i livskvalité och aktivitetsnivå man är beredd på att acceptera. Beslut om operation med protes tas i samråd med behandlande läkare.

När allt brosk är borta, börjar benet också att brytas ned?

Benvävnaden förändras redan tidigt i artrosförloppet och denna process fortsätter i regel även då brosk försvunnit med bland annat mindre formförändringar av skelettet, cystbildningar, förändringar i bentätheten, med mera. Dessa förändringar är inte i sig farliga, men kan orsaka smärta då benvävnaden har rikligt med nerver. Det finns dock många patienter som har långt gången artros med stora förändringar på skelettet men som är i princip helt smärtfria.

Kan jag använda TENS för att lindra min smärta vid artros?

Det går bra att använda TENS för att lindra smärta vid artros. Det finns flertalet olika typer av elektroder att använda sig av beroende på i vilken/vilka leder du besväras av artros. För att veta vad som passar just dig rekommenderar vi att du pratar med vårdpersonal alternativt provar dig fram till vad som känns bäst.
För dig som som fått någon typ av ledprotes och önskar prova TENS för att lindra smärta även i dessa leder bör det i de flesta fall gå bra. 

Har du en allmän fråga om artros? Mejla gärna din fråga till kontakt [at] artrosportalen [dot] se (subject: Fr%C3%A5gel%C3%A5dan) (kontakt[at]artrosportalen[dot]se) så försöker någon av våra artrosexperter att svara i mån av tid. Vi kommer i så fall till att lägga upp din fråga samt svaret på hemsidan. Observera att vi inte har möjlighet att svara dig personligen eller på frågor gällande dina besvär, utan hänvisar dig då till att kontakta din vårdcentral.