Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artrosforskning

Kunskapen om artros har gjort stora framsteg sedan den brittiska läkaren John Kent Spender diskuterade begreppet "artros" för första gången i sin artikel i The Lancet, år 1886. Sjukdomen kan dock spåras tillbaka till dinosaurierna och artros är således en av våra äldsta kända sjukdomar.

En kvinna i en vit labbrock med blåa plasthandskar håller i en pipett och ett provrör inuti ett laboratorium.

Idag är det bland annat forskare vid Lunds universitet som är med och driver forskningen framåt inom detta område. Det är många utmaningar som kvarstår för bättre förståelse kring själva uppkomsten och sjukdomsprocessen. Likaså finns det ett fortsatt starkt behov av att utveckla bättre förebyggande åtgärder men även nya behandlingar för personer som lider av artrosbesvär.