Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stefan Lohmander

professor emeritus, läkare, ortopedspecialist

Forskningsområde: Artros — från gen till patient för en bättre behandling

En porträttbild på Stefan Lohmander. Stefan har svarta glasögon, en randig skjorta och en svart tröja på sig. Foto.

Jag försöker i min forskning visa vad det är som gör att så många av oss drabbas av den allra vanligaste ledsjukdomen, artros; hur sjukdomen utvecklas och visar sig som smärta, funktionsnedsättning och förändringar i ledens struktur och vilken behandling som bäst hjälper patienten i sjukdomens olika skeden.

När väcktes intresset för att börja forska?

För sådär en 50 år sedan, under mina tidiga studier till läkare. Naturvetenskapligt intresse, nyfikenhet och tillfälligheter gjorde att jag började forska om just leder och artros.

Berätta om ett av dina pågående forskningsprojekt.

I ett av mina projekt arbetar jag tillsammans med kollegor i Lund och i världen för att identifiera artros i ett tidigare skede av sjukdomen än vi nu rutinmässigt gör. Just nu arbetar vi med en kombination av patientens symptom, undersökningsfynd, blodprov och bilder av leden med magnetkamera. Vi tror att ju tidigare vi kan identifiera sjukdomen, ju bättre utsikter har vi att nå ett bra behandlingsresultat. Kanske kan vi i framtiden till och med bota artros och förhindra att den förvärras över tid genom rätt behandling i ett tidigt skede av sjukdomen.

Vad hoppas du ska ske inom ditt forskningsområde?

Mycket. Att artros i samhälle och i hälso- och sjukvård ses som den tunga vanliga sjukdom den är; att artros är en behandlingsbar sjukdom och inte "något man får acceptera som en del av åldrandet"; att aktuell kunskap om behandling av artros tillämpas i vården; att vi blir bättre på att förebygga artros och att vi kan utveckla en behandling som bromsar utveckling av artros.

Vad anser du vara ditt största bidrag hittills till ditt forskningsområde?

Att jag med en kombination av bra förutsättningar vid universitet och klinik, och lite tur, intresse och envishet lyckats intressera och fostra en ny generation forskare som framgångsrikt tar sig den svåra utmaningen som sjukdomen artros fortfarande utgör.

Läs mer om Stefans forskning i Lunds universitets forskningsportal

Det här gör jag helst på min fritid: Träffar mina barn och vänner, upplever världens natur över och under vattnet, fotograferar, lyssnar på musik, läser en bra bok.

En bok eller en film jag skulle rekommendera: Patti Smiths bok "Just Kids", en läsvärd bok!

Något som de flesta inte vet om mig: Att jag med framgång praktiserat plastikkirurgi i Nya Guinea

Det roligaste med mitt jobb är: Att tillsammans med andra forskare lägga nästa pusselbit i det stora pusslet