Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sover du ordentligt? En god natts sömn kan minska risken för artros

Foto på en kvinna med brunt hår som sover i en säng på en brun kudde med ett brunt täcke över sig.

Att god nattsömn är viktigt för den allmänna hälsan och välbefinnandet är ingen nyhet. Regelbunden dålig sömn och insomningsproblem kan bidra till ett flertal allvarliga sjukdomstillstånd. En grupp forskare från Kina har nu undersökt om ärftliga insomningsproblem eller ärftlig benägenhet för att sova för lite har direkta samband med risken att utveckla artros senare i livet.

Den kinesiska forskargruppen använde sig av en avancerad typ av forskningsmetodik (så kallad Mendelsk randomisering) som går ut på att man utnyttjar kända egenskaper hos olika typer av arvsanlag för att ta reda på om det finns ett samband mellan, i detta fall, ärftliga sömnproblem och artros. Avidentifierad data från över 1,3 miljoner människor samlades in från tillgängliga och publicerade databaser över genetisk information, framför allt från Storbritannien. 

Resultaten visade att gener som bidrog till insomningssvårigheter samt för lite sömn var förknippade med ökad risk för artros. Forskarna drog därmed slutsatsen att strategier för att förbättra sömnkvalitet kan vara ett led i att förebygga och behandla artros. Artikeln är nyligen publicerad i den vetenskapliga tidskriften Osteoarthritis & Cartilage.

Läs studiens vetenskapliga sammanfattning här (på engelska).