Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie visar att dina gener kan vara en orsak till korsbandsskada i knäleden

DNA

Akut knäskada är ofta en viktig orsak till knäartros senare i livet. En ny studie visar på att generna kan spela en betydande roll för att drabbas av korsbandsskada, en av de vanligaste knäskadorna bland idrottare och fysiskt aktiva människor.

Studien genomfördes vid Lunds universitet bland 88 414 svenska enäggs- och tvåäggstvillingar och har nyligen publicerats i den ansedda tidskriften British Journal of Sports Medicine. I studien följde man tvillingparen från att de var 17 år gamla, och uppskattade ärftligheten genom att studera hur ofta korsbandsskada inträffade. Det är genom att observera skillnader i förekomsten av skadan både bland enäggs- och tvåäggstvillingar som gör det möjligt att sedan dra slutsatser om ärftligheten för denna typ av skada.

Resultaten är viktiga för att bättre kunna förebygga knäskador och därigenom bättre kunna minska risken för knäartros senare i livet.

"Elitidrottare kan till exempel ta reda på om det finns korsbandsskador i familjen och på så sätt lägga stort fokus på förebyggande träning (till exempel öva på sin landningsteknik efter hopp vid handbollsspel)", säger fysioterapeuten Karin Magnusson som genomfört studien.

[Original publikation (BJSM)- engelsk text]