Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Rökstopp: Ett dilemma för artrospatienten

En man håller en cigarett i munnen.

Att sluta röka är viktigt för att undvika att drabbas av cancer och hjärt- och kärlsjukdomar men kan också leda till viktuppgång som i sig ökar behovet av protesoperation vid knä- och höftartros.

En ny studie från Storbritannien påvisar ett ökat behov för protesoperation hos artrospatienter som slutat röka. Det ökade behovet av denna typ av kirurgi förklaras av den viktökning som ofta sker hos de artrospatienter som slutat röka. Viktökning leder ofta till mer ledsmärta och snabbare sjukdomsförlopp vid både knä- och höftartros.

De patienter som lyckades att både sluta röka och behålla sin kroppsvikt hade inte ett ökat behov av protesoperation.

Studien bekräftar det starka sambandet som finns mellan kroppsvikt och symtom vid artros. Att sluta röka är av stor betydelse för att minska risken för cancer och många andra sjukdomar, men det är också viktigt att inte gå upp i vikt vid rökstopp.

Läs hela studien i tidskriften Osteoarthritis & Cartilage (på engelska)