Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Dålig diet kan leda till knäartros

En hamburgare och pommes ligger i en skål täckt med bakplåtspapper.

Ny forskning visar att risken för knäledsartros kan möjligen minskas med så kallad ”icke-inflammatorisk kost”.

Vad du äter kan ha betydelse för flera kroniska sjukdomar. Forskare från Harvard University, USA i samarbete med en grupp kinesiska forskare har nu i en studie funnit att typ av föda, oberoende från det totala energiintaget, påverkar risken för knäledsartros.

Studien baserar sig på en stor studie som pågått i USA sedan cirka 15 år tillbaka där nära 5 000 personer från befolkningen regelbundet besvarar enkäter samt undersöks för förekomsten av artros.

Forskarna fann att personer som rapporterade ett högre inslag av så kallad "inflammatorisk kost" hade högre risk att utveckla knäartros jämfört med dem med lägre intag av sådan kost. Exempel på inflammatorisk kost är föda med mycket socker och transfetter. Transfetter finns naturligt i kött och mjölk men förekommer också i snabbmat då fetterna framställs industriellt vid härdning av oljor. Fetterna ökar det farliga kolesterolet i blodet och minskar det goda kolesterolet. Detta gäller både för naturligt och industriellt framställt transfett. 

Forskarna påpekar att resultaten bör bekräftas i en kontrollerad klinisk studie innan man säkert kan säga om det finns effekter som beror på kosten och hur stora de eventuella effekter är.

Läs hela studien här.