Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vanligt med följdsjukdomar vid knä- och höftartros

Diiabetes

I en ny svensk studie från Lunds universitet tittade forskare på hur vanligt det är med följdsjukdomar vid artros i knä- och/eller höftleden. Studien publicerades nyligen i den amerikanska tidskriften Arthritis Care & Research.

I studien behandlades data från Skånes befolkning mellan åren 1998 och 2017. Personer med nydiagnostiserad artros hade något högre risk att på sikt utveckla följdsjukdomar som depression, hjärt-och kärlsjukdomar, ryggsmärta och benskörhet än personer utan artros. Det fanns också en ökad risk för diabetes men dock endast vid knäartros. 

Att knäartros gav ökad risk för diabetes kan förklaras av att artros i knäleden har ett starkare samband med övervikt och fetma än vad höftartros har. Övervikt och fetma är stora riskfaktorer för typ 2-diabetes (åldersdiabetes).

Orsakerna till högre risk för vissa följdsjukdomar om man har artros kan vara flera. Det är känt att ledsmärta, som ofta leder till fysisk inaktivitet och viktuppgång, ökar risken för både psykisk och fysisk ohälsa. Det kan också finnas gemensamma orsaksfaktorer, eller gemensamma sjukdomsmekanismer, för både artros och andra vanliga sjukdomar. Ett exempel är låggradig inflammation i kroppen vilket kan öka risken för ett flertal olika sjukdomar.

Resultaten i studien talar för att det är viktigt att som artrospatient optimera sin artrosbehandling med förhoppningen att minska risken för följdsjukdomar.

Läs hela artikeln här (på engelska).