Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie visar att bristning i främre korsbandet kan läka utan operation

Ett böjt ben i träningskläder med bandage på knäet sett snett bakifrån

I en ny studie som publicerats i The British Journal of Sports Medicine, utmanas det vanliga antagandet om att en främre korsbandsskada inte kan läka av sig själv.

Det främre korsbandet (på engelska ofta förkortat ACL) är det ligament som huvudsakligen stabiliserar knäet. Bristningar i det främre korsbandet ses oftast hos unga, aktiva personer och det kan ha förödande konsekvenser. Den vanligaste behandlingsmetoden är en rekonstruktion av korsbandet vilket görs baserat på att det är antaget att det skadade korsbandet inte kommer läka naturligt. En rekonstruktion av korsbandet görs genom att det brustna korsbandet tas bort och ersätts med vävnad (ofta från patientens hamstring eller patellasenor), i ett försök att göra en kopia det ursprungliga korsbandet.

I en ny studie som publicerats i The British Journal of Sports Medicine, utmanas det vanliga antagandet om att en främre korsbandsskada inte kan läka av sig själv. I studien analyserades data från en randomiserad kontrollerad studie, KANON, som är den första i sitt slag med att randomisera personer med en främre korsbandsskada för att behandla skadan antingen med en tidig rekonstruktion av korsbandet eller rehabilitering och senare valbar operation.

Resultatet visar att 53% av unga vuxna vars korsbandsskada hanterades med enbart rehabilitering (som inte valde att tacka ja till den valbara operationen) hade ett läkt främre korsband vid återbesök efter 2 år. Tecken på att korsbandet läkte var synligt på MRT redan tre månader efter skadan.

Deltagarna i den gruppen vars korsband hade läkt rapporterade bättre funktion vid träning och bättre livskvalité två år efter skadan, jämfört med de vars korsband inte hade läkt, de som fått en tidig eller sen rekonstruktionsoperation. En stor andel (63-94%) av deltagarna vars korsband var läkt på MRT kände sig nöjda med smärtnivån i sitt knä, symtom, funktion och livskvalité, jämfört md 29-61% i den icke-läkta eller opererade gruppen.

Intressant var att väldigt få personer som valde att göra den sena operationen hade ett läkt korsband vid en MRT efter 3 månader. Ingen av studiedeltagarna var medvetna om vilken status deras läkning hade, detta kunde alltså inte påverka deras val till att opereras eller inte. Detta betyder att status för läkning av korsbandet kan vara viktigt för att veta vem som kommer ha en lyckad rehabilitering.

Om framtida forskning på ämnet stödjer resultatet i studien kan det innebära att behandlingsformen vid främre korsbandsskador kan komma att förändras.

Vill du läsa hela studien finns den att tillgå på British Journal of Sports Medicine’s hemsida. Sidan öppnas i ett nytt fönster när du klickar här.

Önskar du läsa mer om korsbandsskador kan du göra det på vår sida. Sidan öppnas i ett nytt fönster när du klickar här.