Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kan KBT vara ett alternativ till protesoperation vid knäartros?

Ett operationsbord med en läkare i rock som opererar i bakgrunden. I förgrunden ses ett antal operationssaxar.

I en ny studie vill forskare ta reda på om man kan behandla svåra knäartrosbesvär med hjälp av kognitiv beteendterapi (KBT), utan att behöva genomgå protesoperation.

Protesoperation är en relativt vanlig behandling som artrospatienter med svåra artrosbesvär genomgår för att lindra sina artrossmärtor och förbättra ledfunktionen.

Forskare i Norge planerar nu att undersöka om det går att uppnå liknande resultat utan att behöva genomgå en protesoperation med hjälp av bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT). Med hjälp av KBT kan man få hjälp med strategier att hantera sin smärta eller sin situation i vardagen.

I studien planerar forskarna att jämföra den kliniska effektiviteten av patientutbildning och träning i kombination med KBT behandling, antingen som en icke-kirurgisk behandlingsmetod eller i kombination med protesoperation, med konventionell kirurgisk behandling och postoperativ rehabilitering utan KBT.

Forskarna kommer att titta på förändringen i smärta över 12 månaders tid hos de 282 patienter som planeras ingå i studien. Resultaten kan bli viktiga för att se om det finns alternativ till protesoperation som fungerar ungefär lika bra, samt om tillägg med KBT kan förbättra resultaten i samband med protesoperation.

Rekryteringen av patienter till studien pågår just nu och resultaten förväntas vara klara om ungefär 2 år.

Här kan du läsa mer om studiens design (på engelska)