Artrosportalen finns till för att sprida kunskap och fakta om artros direkt till den som är drabbad eller till den som bara vill lära sig mer om sjukdomen. Vår sida drivs av en forskargrupp vid Lunds universitet under ledning av läkaren och professorn Martin Englund. De flesta nyhetsartiklar skrivs av vår kommunikatör Ebba Andersson, som också är leg. Sjuksköterska.
Artros är en sjukdom som drabbar många, i Sverige har var fjärde person över 45 år artros i en eller flera leder.
Att få artros i knäled, höftled eller fingerleder är bland de vanligaste, men visste du att artros kan drabba alla kroppens leder?
I dagsläget finns det inte något läkemedel som botar artros. Grundbehandlingen för den som drabbas av artros är träning och information om sjukdomen för att kunna leva ett så gott liv som möjligt trots sjukdomen. För den som är överviktig är viktnedgång också en viktig del av grundbehandlingen. I de fall detta inte räcker är det vanligt med smärtstillande läkemedel. Det sista steget i de fall denna typ av behandling inte är tillräcklig är ledprotesoperation.
Artros är en sjukdom som kan begränsa den drabbades vardag, för somliga fungerar det dock att leva som vanligt.
Misstänker du att du har artros? Då rekommenderar vi dig att kontakta din vårdcentral för vidare hjälp. Oftast får du där träffa en läkare och en fysioterapeut som båda två kan hjälpa dig med olika delar av sjukdomen.
Något som många gånger är en del av grundbehandlingen vid artros är artrosskola, vilket vi skrivit om tidigare och du kan läsa mer om det här. Artrosportalen tillhandahåller inte någon artrosskola utan rekommenderar dig att kontakta din vårdcentral eller fysioterapeut om du vill delta eller veta mer.
Artrosportalen ger inte någon individuell medicinsk rådgivning, varken via vår mail eller i våra sociala medier. Har du en generell fråga om sjukdomen eller något som hör den till går det dock bra att maila oss: kontakt [at] artrosportalen [dot] se (kontakt[at]artrosportalen[dot]se) , vi försöker besvara dina frågor så snart vi kan. Där tar vi också tacksamt emot tips på vad vi skulle kunna skriva mer om eller förbättra!
Tack för att ni läser och sprider ordet om Artrosportalen vidare så att fler kan lära sig mer om Artros.