Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Inget godkännande i Europa: ännu ett bakslag för läkemedlet tanezumab

dom

Det smärtstillande läkemedlet tanezumab fick inte marknadsgodkännande i Europa.

I början av 2021 kom nyheten att ett nytt läkemedel mot artrossmärta som det forskats länge om (tanezumab), skulle lanseras i USA och Europa. 

I mars blev det dock ett bakslag för tanezumab i USA när amerikanska läkemedelsmyndigheten (US Food and Drug Administration) röstade ned förslaget att godkänna tanezumab.

Det rådde fortsatt osäkerhet kring läkemedlets lansering i Europa då Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) ännu inte hade röstat för ett eventuellt godkännande av tanezumab.

Men i september månad kom EMAs uttalande om tanezumab till slut. Läkemedlet fick inte marknadsgodkännande i Europa heller. 

Argumentet som EMA gav var att även fast läkemedlet hade effekt på smärta och funktion hos patienter med höft- och knäartros jämfört med placebo, var skillnaden liten. Dessutom hade läkemedlet ungefär likvärdig effekt som antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som redan finns tilgängliga. Det fanns också en viss ökad risk för biverkningar jämfört med patienter som fick placebo eller NSAID.

Därför kom EMA fram till att nyttan inte övervägde riskerna och rekommenderade därmed att ej godkänna tanezumab för den europeiska marknaden.