Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bakslag för nytt läkemedel mot artrossmärta

judge

Det nya läkemedlet tanezumab som haft bevisad effekt på artrossmärta, blev inte godkänt av läkemedelsmyndigheten i USA.

Tidigare i år rapporterades det om en ny läkemedelstyp (tanezumab) mot artrossmärta som var avsedd att lanseras i slutet av 2021. Det blev dock ett bakslag då läkemedlet inte godkändes av läkemedelsmyndigheten i USA (FDA - US Food & Drug Administration) vid deras möte i slutet av mars månad.

Av 20 röster, röstade 19 ned förslaget att i dagsläget godkänna tanezumab för den amerikanska marknaden. Skälet läkemedelsmyndigheten angav var att det ännu inte var tillräckligt väldokumenterat om läkemedlets fördelar övervägde riskerna.

- Det finns ett stort behov av icke-narkotikaklassade läkemedel mot artrossmärta. Det verkar dock som om FDA är bekymrade att tillverkarna (Pfizer och Eli Lilly & Co) inte haft en tillräckligt välutvecklad plan att följa upp effekterna och biverkningarna av läkemedlet (så kallade fas 4 studier).  Dock är jag fortfarande optimistisk. Det är tydligt att den lägre dosen av tanezumab (2,5 mg var 8:e vecka) är effektiv, men vi måste veta mer om vem som löper risk för biverkningar så att vi korrekt kan identifiera vilka patienter som ska erbjudas medicinen säger Professor Nancy Lane, University of California Davis, USA 

Hur FDAs beslut påverkar tidsplanen och processen för ett eventuellt godkännande i Europa är fortfarande oklart.

Läs mer om avslaget här (på engelska)