Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidig artros – en större möjlighet att påverka sjukdomsförloppet

hej

Vid den årliga internationella konferensen om artrosforskning, OARSI Connect’21, var det inledningsvis stort fokus på artros i tidigt stadium.

Artros är oftast en progressiv sjukdom och det är ganska vanligt att se tydliga förändringar i leden som resultat av sjukdomen när man som patient söker vård och får diagnosen artros. Ofta kan en röntgenbild visa förlust av ledbrosk och förändringar i skelettet.

En väg till att utveckla effektiva behandlingar som påverkar själva sjukdomsförloppet (och inte bara dess symtom) kan vara att fokusera på sjukdomen i tidigt stadium. För att kunna göra detta fordras flera insatser på forskningssidan för att bättre förstå de tidiga sjukdomsprocesserna och symtomen, samt hitta bättre metoder för tidig diagnos av sjukdomen.

En metod för tidig diagnos i framtiden skulle kunna till exempel vara genom ett blodprov.

Även så kallade klassifikationskriterier för artros i tidigt stadium behövs utvecklas för att underlätta identifiering av lämpliga patienter för deltagande i olika kliniska studier.

Tankesättet ligger i linje med hur behandlingar i tidigt stadium för andra vanliga kroniska sjukdomar som till exempel ledgångsreumatism, diabetes och Alzheimers sjukdom har nått framgång på olika sätt.