Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reportage: Andrea Dell'Isola - fysioterapeut och docent

Andrea Dell'Isola vid talarstol under föreläsning.
Andrea Dell'isola under en föreläsning som han var inbjuden att hålla i slutet av 2022.

Vi har pratat med och ställt några frågor till Andrea Dell’Isola, fysioterapeut och docent vid Lunds universitet. Andrea utbildade sig till fysioterapeut i Italien och har specialiserat sig inom ortopedisk rehabilitering. Han arbetade kliniskt som fysioterapeut under några år innan han påbörjade sin doktorandtjänst och därmed sin forskningskarriär, år 2015.

Andreas forskning riktar oftast in sig på artros i samhället i stort och han undersöker bl.a. hur vi i Sverige behandlar artros, t.ex. med träning, protesoperation m.m. Den data och information Andrea behöver till sin forskning hittar han i olika register. Andrea intresserar sig speciellt för hur andra sjukdomar, t.ex. diabetes och högt blodtryck kan påverka ledens hälsa och behandlingen vid artros; t.ex. hur resultatet av träning skiljer sig åt från den som ”bara” har artros kontra den som har fler sjukdomar. 

En fysioterapeut kan göra mycket för den som har artros. Andrea menar att några av de viktigaste sakerna de gör är att se över personens leder och rörlighet för att kunna förstå  hur funktionen påverkar personens liv. Vidare berättar Andrea att det är viktigt att inte bara fokusera på smärta och t.ex. hur ont en person har i sitt knä, utan att då ta reda på hur smärtan i knäet faktiskt påverkar personens liv och på så sätt kunna fokusera hjälpen till rätt område. En fysioterapeut försöker minska sjukdomens påverkan i vardagen och hitta strategier för att göra detta, oavsett smärta. 

”Det är viktigt att kunna bidra med strategier för hur personen ska hantera olika situationer som kan uppkomma. Det är t.ex. vanligt att smärta kommer och går, när smärtan då varit bättre under en period och plötsligt blir sämre är det lätt att tänka att det är något en själv orsakat och/eller att något i den skadade leden blivit sämre. Andrea menar att så inte behöver vara fallet utan att det är naturligt att smärtan varierar. Det viktiga är att vara medveten om det och ha en strategi för att kunna hantera det, så att smärtan inte inskränker ens vardagsliv för mycket. ”

Som känt är det möjligt att drabbas av artros i alla leder, även om det är vanligare i t.ex. höft och knä än fot och axel. Andrea berättar att det är möjligt att träna alla leder men att vi vet mer om vissa leder än andra. Det pågår dock ständigt ny forskning och förhoppningsvis kommer mer information om även de mindre vanliga lederna framöver. 
Att träna styrka och rörlighet kring den drabbade leden är viktigt för att bibehålla och förbättra funktionen men Andrea menar också att träning är viktigt generellt, inte bara koncentrerad kring den smärtande leden. 

Nästa vecka följer andra delen av intervjun, missa inte det!

Det är svårt att ge ett exakt svar på hur du som artrosdrabbad på bästa sätt tar kontakt med en fysioterapeut men vi råder dig att kontakta din vårdcentral som i de flesta fall bör kunna hjälpa dig vidare. Artrosportalen kan dessvärre inte ge individuell rådgivning.