Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Följ med in i labbet!

Amanda sedd från sidan medans hon sitter vid en arbetsbänk i labbet och utför sitt arbete.

Vi har tidigare skrivit om doktorand Amanda Sjögren och hennes forskning. Här får vi möjlighet att ta del av hennes arbete i form av ett videoklipp från hennes arbete i labbet.

Artrosforskning kan ske på många olika sätt och i många olika miljöer, i labbet där Amanda gör en del av sin forskning är det möjligt att t.ex. studera brosk från såväl friska som artrosdrabbade leder.  

I filmklippet får vi ta del av när Amanda arbetar med broskpluggar som mäter 6mm i diameter. Vi ser när hon fäster broskpluggarna med en vätska, PBS som är en så kallad buffert; vatten med saltjoner. Den maskin vi ser att Amanda fäster broskpluggarna i heter Kryostat, den håller ca -20 grader och till följd av detta fryser broskpluggarna fast.  

 I Kryostaten finns ett väldigt vasst knivblad som möjliggör för att skära tunna snitt, i filmklippet är det inställd på 20 mikrometer. Snitten börjar från ytan av brosket (ledytan) och fortsätter sedan nedåt.  

 

I filmklippet får ni se några minuter från labbet, läs mer i texten om vad som händer!

Anledningen till att Amanda gör detta är för att hon och hennes forskarkollegor vill studera två olika zoner i brosket, ytzonen (engelska: superficial zone) och övergångszonen (engelska: transitional zone). Med hjälp av de tunna snitten som skärs i kryostaten kan Amanda samla in brosk från de olika zonerna.  

Från snitten har Amanda sedan extraherat proteiner från den extracellulära matrisen (vi har tidigare skrivit mer om detta här  ). Materialet ska sedan studeras med hjälp av masspektrometri.