Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tema: Artros i handled och fingrar del III

Närbild på en hand mot blå bakgrund

Här följer tredje och sista delen av vårt tema om artros i handled och fingrar, har du missat de två tidigare delarna finner du dessa längst ner på sidan!

Eftersom många av artrosprotalens texter handlar om knä- och höftledsartros passade vi här på att fråga Katarina Mortazavi, Freya kristjansdottir och Sara Larsson även om träning och vilka råd som finns kring artros i handled/fingrar/tumbas. 

För hand och handledsartros gäller samma råd som vid artros i andra leder. För tumbasartros finns det dock sedan 2022 ett utarbetat nationellt vårdprogram som implementerats i de olika regionerna i Sverige. I programmet ges rekommendationer för behandlingen uppdelat i grundbehandling och tilläggsbehandling inom primärvården samt kirurgisk behandling med efterföljande rehabilitering på specialiserad nivå. 

Inom primärvården bör patienten erbjudas information kring ergonomi och handvänliga redskap för att klara av aktiviteter i vardagen bättre. Rådgivning kan ske såväl individuellt som genom artrosskola. Syftet med att erbjuda handträning är att minska stelhet och öka styrkan i handen. Motstånd och träningsintensitet bör anpassas efter varje individ och påbörjas försiktigt. En ortos (stödskena) kan både minska smärtupplevelsen och förbättra funktionen. Beroende på vilka aktiviteter man vill utföra och i vilket syfte så kan man behöva mer än en ortos. Om inte grundbehandling lindrar tillräckligt kan smärtlindrande medicinering och/eller kortisoninjektion erbjudas för individer med fastställd diagnos och uttalade besvär. 

Att patienter med handledsartros erbjuds konservativ behandling med utbildning och träning är inte lika vanligt inom primärvården. Orsaken kan vara att de är svårare att diagnostisera handledsartros jämfört med artros i tumbasen eller fingerlederna. Det behövs många gånger en mer omfattande utredning som inkluderar röntgen. Forskning om effekten av utbildning och träning för patienter med handledsartros pågår. Patienter med handledsartros kan bli hjälpta av att avlasta handleden med ett handledsortos och träna den generella stabiliteten och styrkan i handen och handleden. 

Sedan tidigare har vi några exempelövningar som kan vara bra för dig med knä- och/eller höftledsartros på Artrosportalen. Nu kan vi erbjuda några tips även för dig med artros i någon av handens leder. Som vanligt med träningsövningar gäller att allt inte fungerar för alla och om man är osäker rekommenderar vi att kontakta sin vårdcentral eller fysioterapeut direkt för individuell rådgivning. 

  • Vid tumbasartros är det viktigt att träna på ”öppningsgreppet”, alltså att föra tummen åt sidan så att det är möjligt att hålla/greppa kring lite större föremål. 
  • För att bibehålla finmotoriken i handen är övningen att föra tumtoppen mot övriga fingertoppar viktig. Gärna format som ett ”O”, det påverkar alla tre leder i tummen på ett optimalt sätt. 
  • För patienter med handledsartros kan det vara bra att träna musklerna och senorna som omger leden. Detta kan göras t.ex. genom att greppträna med terapeutisk lera med handleden i neutral och stabil position. 
  • Det är också möjligt att träna den statiska styrkan av de handledsstabiliserande musklerna kring leden, antingen med manuellt motstånd, en lättare hantel eller theraband.