Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Specialistfysioterapeuter berättar mer om artrosskola!

Bild på Elin Östlinds ansikte mot en tegelbakgrund
Elin Östlind, Specialistfysioterapeut

Vi har pratat med två specialistfysioterapeuter som är experter på artrosskola. Många vänder sig till oss för att fråga vad artrosskola är, hur det fungerar och var man kan anmäla sig. Vi hoppas kunna besvara några av de vanligaste frågorna om artrosskola.

Elin Östlind är specialistfysioterapeut inom ortopedi och jobbar på en vårdcentral. Elin har jobbat inom primärvården sedan 2009 och har under alla år träffat patienter med artros. Sedan 2016 har hon hållit artrosskola på sin arbetsplats. Förutom det kliniska arbetet forskar hon också, hennes avhandling handlade om fysisk aktivitet och användandet av aktivitetsmätare hos personer med artros i höft och knä . Hon är också ordförande i en lokal arbetsgrupp för höft- och knäartros inom region Skåne. 

Thérése Jönsson är specialistfysioterapeut inom ortopedi och jobbar på ortopedkliniken på Skånes universitetssjukhus. Sedan 2003 har hon arbetat som fysioterapeut och har alltid jobbat inom ortopedin. Utöver det kliniska arbetet forskar hon också. När hon disputerade handlade hennes avhandling om just artrosskola. Även Thérése sitter med i samma arbetsgrupp för höft- och knäartros som Elin gör.

Artrosskola har funnits i över 10 år och många artrosdrabbade personer har blivit hjälpta av behandlingen. Vi får dock veta att det mer och mer börjar benämnas som grundbehandling istället, då det är precis vad det är. En grundbehandling för dig med artros i knä och/eller höft. I vissa fall finns det även övningar för personer med handartros. Just träning och information, som artrosskola bygger på är två grundpelare i behandlingen av artros. Thérése och Elin berättar att även viktnedgång är en viktig faktor i grundbehandlingen av artros, men att detta oftast inteär en del av artrosskolan. 

Vi har fått en del frågor gällande artros i andra leder, t.ex. nacken, kan man anmäla sig till artrosskola även med artros i nacken? 
” Om man har besvär i andra leder än de som artrosskolan är anpassad för bör man söka sig till en fysioterapeut för att få hjälp med övningar som är individuellt anpassade för de besvär man har”.

I dagsläget finns det på många platser i landet möjlighet till både fysisk artrosskola t.ex. på en vårdcentral och digital artrosskola. Den digitala artrosskolan får man också tillgång till via vårdcentralen, förutsatt att det erbjuds i den aktuella regionen. För att få tillgång till regionernas såväl fysiska som digitala artrosskola behöver man alltså kontakta sin vårdcentral först. Det kan finnas privata alternativ som går att hitta på egen hand

Snart finner ni även andra delen om artrosskolan på Artrosportalen.