Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Stamcellsbehandling vid artros ska utvärderas

En hand i en plasthandske håller i en spruta

Ny australisk studie kommer att undersöka effekten av stamcellsbehandling av knäartros under en femårsperiod.

Behandling med stamceller marknadsförs ofta som effektiv för artros, men bevis för effekt utöver placebo eller "effekt" som ofta beror på naturliga svängningar i sjukdomsförloppet, är idag bristfällig.

- Man kan säga att resultaten har överdrivits i många tidigare studier som gjorts inom detta område. Utan adekvat kontrollbehandling som placebo och med endast små deltagargrupper, är det idag svårt att dra några slutsatser om behandlingens effektivitet säger Professor John Rasko, Royal Prince Alfred Hospital Sydney.

För att förstå om stamcellsbehandling ger verklig smärtlindring vid knäartros, startar nu en grupp australiska forskare en ny studie.

Studien kommer att inkludera 440 personer med knäartros i relativt tidigt stadium och förväntas pågå i fem år. Studien bygger på ett slumpmässigt urval av försökspersoner där några kommer att få upprepade injektioner med stamceller i knäleden och resten kommer att få motsvarande antal injektioner med placebo. Studien kommer att vara "blindad", det vill säga försökspersonerna får ej reda på vilken av de två behandlingarna de får. Detta gör man för att ta reda på om effekten skiljer sig åt mot placebobehandling.

Målsättningen är att studera eventuella skillnader i försökspersonernas symtom, men även förändringar i tjocklek på brosket med hjälp av upprepade magnetkameraundersökningar, samt risken för biverkningar.

Läs mer om den planerade studien samt kommentarer från de inblandade forskarna här (på engelska)

Se nyhetsinslag om den begynnande studien