Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Sambandet mellan kvinnliga könshormon och artros

Foto på en kvinna sedd bakifrån med brunt hår och en gul hatt som som sitter ner i gräs och tittar mot solen som skiner starkt.

Risken att drabbas av artros ökar kraftigt efter övergångsåldern hos kvinnor. Vad detta beror på är inte helt klarlagt, men det kan finnas samband mellan nivåer av de olika kvinnliga könshormonerna (främst östrogennivåer) och ledsjukdomen.

En grupp forskare i Sydkorea har nyligen undersökt eventuella samband mellan en rad olika faktorer som har påverkan på kvinnliga hormonnivåer och risken för att bli opererad med knä- eller höftprotes. I studien ingick mer än 1,1 millioner sydkoreanska kvinnor. Under uppföljningstiden, som i genomsnitt varade i 8 år, blev cirka 60000 kvinnor med artros opererade med knäprotes och cirka 1600 med höftprotes.

Forskarna fann att sen menstruationsdebut, långtidsamning, hormonersättning mot besvär i övergångsåldern och tidigare användning av p-piller var förenat med viss ökad risk för både knä- och höftprotesoperation på grund av artros. Sen ålder för menopaus (upphörande av menstruation) var förenat med viss minskad risk för knäprotesoperation. Sambanden tycktes vara starkare mellan protesoperation och kvinnor som hade låg kroppsvikt samt mellan protesoperation och yngre kvinnor.

Slutsatsen drogs att det finns en rad samband mellan protesoperation på grund av artros och olika faktorer som är specifika för kvinnors hormonbalans genom livet.

Läs den vetenskapliga sammanfattningen av studien här (på engelska)