Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Medicin mot typ 2-diabetes kan minska risken för artros

Foto på små vita runda tabletter mot en blå bakgrund.

Vid den stora amerikanska kongressen ACR Convergence om reumatologiska sjukdomar som hölls den 5-9 november, presenterades resultat från en stor studie som indikerade att diabetesmedicinen metformin kan minska risken för artros.

Metformin är en medicin som ofta används vid typ 2-diabetes när diet och motion inte ger tillräcklig blodsockerkontroll. I en ny stor studie från USA undersökte forskare risken för att få artros och att bli opererad med protes om man hade typ 2-diabetes.

Studien var baserad på registerdata där 104,652 diabetespatienter över 40-års ålder hade fått behandling med metformin och 274,494 hade inte fått behandling. Forskarna fann att risken för artros minskade med cirka 21-23% och risken för att bli opererad med protes i knä- eller höftleden minskade med cirka 10-14%.

Resultaten är intressanta då den bekräftar tidigare studier bland annat från djurmodeller. Det behövs dock mer forskning, framför allt en väldesignad klinisk prövning där man utvärderar läkemedlets eventuella effekter mer noggrant hos patienter. I en sådan studie (en så kallad randomiserad klinisk prövning) minskar man risken för att det ska finnas andra faktorer som påverkar resultaten.

Vetenskaplig sammanfattning tillgänglig här (på engelska).