Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Finns det ett samband mellan artros och obesitas?

Person klädd i jeans som håller två händer på ett knä.

Forskare från Australien har undersökt förekomsten av obesitas hos patienter med knäartros som genomgått en knäprotesoperation.

I en studie från Australien har man undersökt hur många av dem som genomgått knäprotesoperationer till följd av artros som också har obesitas. Resultatet i studien jämfördes med hur stor del av hela landets befolkning som har obesitas.

Resultatet visar att av de lite drygt 56 000 personer som genomgick knäprotesoperationer under perioden då studien pågick var ca 31% överviktiga och nästan 58% hade obesitas. Risken för att behöva genomgå en knäprotesoperation ökade alltså i samband med att patientens BMI ökade. Studien visar också att de personer som ingick i studiegruppen vid namn ”obesitas klass 3” genomgick protesoperationen i snitt 7 år tidigare än personer med normalvikt.

Sammanfattningsvis fastslår studien att personer med obesitas och samtidig artros i knäna löper en högre risk för att behöva knäprotesoperation. Obesitas gör också att personer behöver sin protesoperation vid en yngre ålder och enligt studien gällde det framför allt kvinnor.

Du hittar studien i sin helhet här (på engelska).