Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Djävulsklo - en naturmedicin med fortsatt oklar effekt vid artrossmärta

djävulsklo

Djävulsklo (Harpagophytum procumbens) är en sesamväxt och medicinalväxt med relativt lång tradition inom naturmedicin som använts för att behandla en rad olika tillstånd. Växten tros bland annat kunna minska ledvärk och ledstelhet vid artros, då den tillskrivs ha smärtstillande, avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper.

De aktiva komponenterna i djävulsklo är dock inte helt klarlagda. Det saknas också evidens från vetenskapliga studier av hög kvalitet där man jämför växtens effekter med placebobehandling, vilket gör dess möjliga effekt vid artrossmärta utöver placebo effekten fortsatt oklar. Eftersom det finns relativt lång erfarenhet med djävulsklo inom naturmedicin, så ser vi dock i dagsläget (liksom för vissa andra naturliga preparat som till exempel gurkmeja) inga hinder till att du som patient prövar denna naturmedicin så länge du själv upplever att den hjälper och kostnaden är acceptabel. Dock saknas det forskning för att säkerställa naturläkemedels långsiktiga säkerhet.

Som patient är det dock viktigt att vara medveten om att artrossmärta ofta varierar över tid. Det innebär att om du börjar behandla dig då du är inne i en dålig period, så kommer du sannolikt förbättras spontant, oavsett vilken behandling du erhåller. Förbättringen behöver alltså inte nödvändigtvis ha med själva behandlingen att göra. Detta är ett fenomen som är välkänt inom forskning men kan vara svårt att bedöma i vardagen och hos enskilda individer.

Mer läsning finner du här (på engelska)