Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Felaktig viktbelastande träning ger ökad risk för knäartros

Halvkroppsbild, person i svarta byxor och vita skor som går nedför en trappa

Träning är en viktig del av behandlingen för den som har artros. Men redan innan en drabbats av artros, i detta fallet knäartros, kan olika typer av träning vara mer eller mindre fördelaktiga, beroende på hur mycket muskelmassa som finns runt knäleden.

Artros är en ledsjukdom som kännetecknas av bl.a. smärta och begränsad rörlighet i leden. Sjukdomen kan leda till stora besvär i den drabbades liv och det är även en för samhället stor kostnad då många drabbas

I en ny studie undersöks sambandet mellan viktbelastande fysiska aktiviteter och risken för knäartros. Forskningen visar att högre nivåer av viktbelastande aktiviteter är associerade med ökad risk för knäartros, särskilt bland individer med låga nivåer av muskelmassa i nedre extremiteterna. Personer med lägre mängd muskelmassa runt sitt/sina knä drabbades alltså enligt studien i högre utsträckning av knäartros efter träning som belastar knäleden med mycket vikt. Löpning är t.ex. en träningsform som belastar knälederna mycket medan simning är en träningsform som inte belastar knäleden med någon direkt vikt. 

Forskarna menar att upptäckten visar på att skräddarsydda råd för träning med personens nuvarande muskelmassa i åtanke kan minska risken för knäartros. Eftersom man kan drabbas av artros av andra anledningar också är det självklart inte en garanti för att inte drabbas av knäartros. 

Studien använder data från Rotterdamstudien, en omfattande befolkningsbaserad kohortstudie, och inkluderar deltagare som hade fullständiga data om fysisk aktivitet, knäsmärta och knäröntgen både vid studiens start och vid uppföljningsbesök. Resultaten visar att viktbelastande aktiviteter, såsom gång och löpning, ökar risken för att utveckla radiografisk knäartros, medan icke-viktbelastande aktiviteter, som cykling och simning, inte visar samma samband.

För den som är drabbad av artros är det känt att träning är en väldigt viktig aspekt för att behålla funktion i leden och minska smärta. Vilken träningsform som passar varje enskild individ är individuellt och för den som önskar hjälp med träning råder vi att kontakta sin vårdcentral för vidare hjälp till fysioterapeut, alternativt kontakta en fysioterapeut direkt. 

Studien i sin helhet (på engelska), finns att läsa på JAMA network, den öppnas i en ny flik här.