Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reportage: Följ med till Svens inskrivningssamtal

Närbild på nedre delen av ett par kryckor som ligger på en brits

I denna reportageserie får du veta mer om hur det kan gå till när en patient först får träffa en specialistläkare i ortopedi för att därefter eventuellt sättas upp i kö för operation och allt vad det innebär. Vi kommer i reportageserien ge dig en inblick i hur det kan gå till vid olika besök i vården, i väntan på och vid en protesoperation. Kanske väntar du eller någon i din närhet på ett besök hos en ortoped för bedömning av besvär som är/kan vara artros?

Ganska precis ett år efter att Sven träffade läkaren i Lund första gången (läs om det här!), får han en tid på sjukhuset där han ska opereras för inskrivningssamtal med såväl ortoped som narkosläkare, fysioterapeut och sjuksköterska. Sven träffar inte samma ortoped som han gjorde i Lund, men han berättar efteråt att han upplevde att läkarna har ett bra samarbete och är noggranna då även denna läkare kände till det mesta om honom.

När Sven var i Lund för ett år sedan blev han rekommenderad att gå till vårdcentralen för att kontrollera sitt blodtryck som var lite högt. Efter några kontroller på vårdcentralen och försök till att sänka det på egen hand med hjälp av motion och hjälp från vårdcentralen fick Sven en medicin som sänker blodtrycket något. Efter det har det varit stabilt och på en bättre nivå. Sven ringde och meddelade detta till operationskoordinatorn som noterade den nya informationen i journalen.

Under mötet med ortopeden berättar Sven att smärtan är ungefär densamma som senast, han har försökt motionera mer genom såväl vattengymnastik som cykling och upplevde egentligen inte någon större förbättring men inte heller någon försämring i smärtan. Han har en egen teori om att viktnedgången kan vara en anledning till att smärtan inte blivit värre.

Sven har några frågor om den protes som ska sättas in i hans knä och läkaren berättar mer för honom och visar en modell av protesen. I Svens fall ska en så kallad halvprotes sättas in, vilket betyder att man inte byter ut hela knäleden utan halva. Vilken typ av protes som sätts in avgörs av hur skadat knäet är och hur stor del av det som behöver bytas ut för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Senare under dagen träffar Sven en sjuksköterska och han tar då upp att han är lite orolig för hur det ska gå när han kommer hem efter operationen, då han bor själv. Sjuksköterskan berättar att det självklart kan vara skönt att han någon hos sig de första dagarna, men att det brukar gå bra. Är man inte redo för att åka hem efter en natt på sjukhuset får man samråda med personalen om att eventuellt stanna en extra natt. Detta gör att Sven känner sig lite lugnare, han ska även kontakta sina barn och fråga om någon har möjlighet att hjälpa honom ett par dagar.