Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Reportage: Fatima, - Gör dig redo för operation

Knä som undersöks av läkare
Bilden är inte kopplad till någon patient.

I denna reportageserie får du veta mer om hur det kan gå till när en patient först får träffa en specialistläkare i ortopedi för att därefter eventuellt sättas upp i kö för operation och allt vad det innebär. Vi kommer i reportageserien ge dig en inblick i hur det kan gå till vid olika besök i vården, i väntan på och vid en protesoperation. Kanske väntar du eller någon i din närhet på ett besök hos en ortoped för bedömning av besvär som är/kan vara artros?

Majoriteten av de som träffar en ortoped första gången kommer dit genom en remiss från läkare på vårdcentralen. Vi har följt med flertalet patienter under deras besök hos specialistläkare vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och alla patienter har gett sitt godkännande till att vi deltog vid besöken och är informerade om att inga personuppgifter eller annan information som kan härledas till en specifik individ kommer beskrivas i texten.
Alla namn som nämns i texterna är utbytta och inga bilder är kopplade till personerna i fråga.

Det har nu gått nästan 11 månader sedan Fatima träffade ortopeden i Lund och hon är kallad till ett så kallat inskrivningssamtal på sjukhuset där operationen kommer äga rum. Under denna dag kommer Fatima förutom ortopedläkaren, få träffa en sjuksköterska, narkosläkare och en fysioterapeut. Under denna dag blir det tydligt hur viktigt det är att sjukvården arbetar i team och att de olika yrkeskategorierna kan göra olika bedömningar och hjälpa patienten med olika delar utifrån sin profession och specialitet.

På läkarbesöket träffar Fatima samma läkare som ska operera henne, vilket också var samma läkare som hon träffade för ca ett år sedan i Lund. Det är inte alltid samma läkare genom hela processen, ibland blir det en kollega som utför operationen, allt för att patienten ska få sin operation så snart som möjligt. De olika läkarna har dock ett tätt samarbete med varandra och skulle det finnas några frågetecken utöver det som går att läsa i journalen pratar de självklart med varandra.

Besöket hos ortopeden är liknande det första besöket, det är en uppföljning om hur tiden varit sedan senaste besöket och läkaren ställer frågor om hur det fungerat fram tills nu. Kanske har smärtan blivit betydligt värre eller så är den kvar på samma nivå? Kanske har det blivit problematiskt med att jobba eller så har patienten drabbats av något annat sjukdomstillstånd under väntetiden som är bra för ortopeden att känna till. Fatimas besvär har tilltagit under dessa månader och hon har behövt anpassa sina arbetsuppgifter för att kunna fortsätta sitt arbete. Hennes arbete i butik innebar tidigare mycket stående och gående arbete i form av inventering och att packa upp varor, senaste månaderna har hon behövt vara alltmer stilla för att kunna arbeta och har därför arbetat mer i kassan.

Sjuksköterskan berättar lite mer om själva operationsförloppet och besvarar eventuella frågor, ibland tas även prover som behövs inför operationen. Narkosläkaren gör sin egen bedömning utifrån samtal med Fatima och fysioterapeuten berättar om hur det brukar fungera efteråt, ger tips på övningar och besvarar självklart frågor.

Nu är det lite drygt en månad kvar till Fatimas planerade operation och hon går hem och förbereder sig för det. Eftersom hon bor med sin sambo har hon hjälp de första dagarna efter operationen om det skulle behövas. Bor man själv kan det ibland kännas skönt att ha någon hos sig de första dagarna för att underlätta, men det är inte nödvändigt för alla.