Vi följer Fatima som till följd av smärtsamma artrosbesvär nu ska få genomgå en protesoperation där en helprotes kommer sättas in i hennes knä. Fatima har gjort samma operation på hennes andra knä för ett antal år sedan. Under denna dag får vi följa med Fatima under operationen.
Fatima infinner sig på sjukhuset tidigt på morgonen då hon är först ut av dem som ska opereras under dagen. Hon hinner sitta ner i väntrummet en liten stund innan en person från avdelningen kommer och hämtar henne. Fatima får följa med till ett rum där hon får byta om och sedan vänta en liten stund till innan det är dags. Det kommer en sjuksköterska och förbereder genom att sätta en så kallad PVK, en liten, tunn slang som sitter kvar i blodkärlet för att enkelt kunna ge de läkemedel som eventuellt behövs.
När allt är förberett rullas hon i väg till operation där narkosläkaren eller narkossjuksköterskan väntar. Huruvida en sövs eller om känsel blockeras med en ryggbedövning under operationen skiljer sig åt, dels från klinik till klinik men är också en individuell bedömning. Vid ryggbedövning slappnar muskulaturen i benen av och man har möjlighet att få mildare narkosmedel så att man inte upplever operationen. Vid sövning ges muskelavslappnande medel och andningen sköts av respirator. På den klinik som Fatima opereras är rutinen att patienten inte sövs inför en knäprotesoperation och så är fallet också för Fatima. Hon får dock läkemedel som gör henne väldigt trött då hon tycker det verkar obehagligt att vara vaken under ingreppet och hon sover därför djupt, utan att vara sövd.
I operationssalen finns en person som är ansvarig för narkosen, en operationssjuksköterska och en operationsundersköterska och två läkare som ska utföra själva ingreppet varav minst en ortopedspecialist, ofta också en ST-läkare. Mängden personal kan skilja sig något från gång till gång. Alla i salen har sina uppgifter men de samarbetar också tätt med varandra.
Fatimas operation tar ungefär en timme och när det är färdigt får hon komma till en uppvaksavdelning där hon stannar i några timmar och hålls under uppsikt. Fatima mår väldigt bra efter operationen, hon är väl smärtlindrad och upplever att det efter omständigheterna känns bra. Efter någon timme får hon komma till avdelningen där hon ska stanna över natten. Redan på eftermiddagen kommer en fysioterapeut förbi och pratar med Fatima. Det är viktigt av flera anledningar att börja röra sig så snart som möjligt efter en operation, förutsatt att allt gått som planerat.
Senare under operationsdagen provar Fatima att gå med stöd av kryckor och med personal närvarande. Hon berättar att det är en lite overklig känsla men att det känns skönt att kunna vara i gång så snabbt och hoppas att det fortsätter framåt även kommande dagar.
Fatima åker hem dagen efter operationen och får i samband med det en tid för att ta bort stygnen och följa upp efter operationen 2 veckor senare. Det skiljer sig från klinik till klinik hur och var det görs när det är dags för stygnen att plockas bort. Fatima får komma till ortopedens mottagning i Lund där hon hade sitt första besök för att stygnen ska plockas av en sjuksköterska som är van vid att se just denna typ av sår och för att kunna se att läkningen fortlöper enligt plan. Man är väldigt mån om att minimera risken för infektioner, precis som vid andra ingrepp. Vid tecken på infektion tillkallas även läkare för att göra en bedömning och vidta eventuella åtgärder.