Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kost med låg energi kan vara till hjälp för effektiv viktnedgång vid artros

Vit tallrik med en portion sallad på

För den som är överviktig och drabbad av artros är viktnedgång en viktig del av behandlingen för att lindra symtomen från sjukdomen.

Att viktnedgång är viktigt för den med övervikt är känt sedan länge och många gånger kan patienten få hjälp av en fysioterapeut med träningsövningar eller träningsformer som kan vara passande och skonsamma för att inte symtomen från artrosen ska kännas värre. 

Något som är omdiskuterat och som vi skrivit om tidigare är kost för artrosdrabbade personer och huruvida olika typer av kost kan vara mer eller mindre gynnsamt för den med artros. Här kan du läsa en intervju med en dietist. 

En grupp forskare har studerat huruvida en viss typ av kost (med väldigt låg energi, Eng: VLED) i kombination med träning ger bättre resultat i form av viktnedgång och minskade symtom än motion i kombination med ”vanlig” kost. 

Resultatet visar att den deltagargrupp som under perioden på sex månader åt av kosten med lågt energiinnehåll upplevde bättre resultat i slutet av perioden. Dessa hade i genomsnitt gått ner 8,1% av sin kroppsvikt jämfört med 1% i kontrollgruppen. En större del av låg-energi-gruppen upplevde dessutom generellt att deras knä känts bättre. 

Läs mer om resultatet och studien i sin helhet på British journal of Sports medicine som öppnas i en ny flik när du trycker här.